the Circular pioneer

Liquisens: Duurzame oplossing voor veilig water in de zorgsector  

“Ziekenhuizen willen geen problemen rapporteren, ze willen oplossingen. Met ons UVC-led desinfectiesysteem willen we die bieden – en via de Healthcare Challenge leren we wat echt werkt in de praktijk.” 

Legionella blijft een ernstig risico in ziekenhuizen en zorginstellingen, waar kwetsbare patiënten extra bescherming nodig hebben tegen besmetting. Liquisens, de start-up van co-founder Steven De Schrijver, ontwikkelt slimme technologie om de waterkwaliteit in gebouwen te monitoren en Legionella proactief aan te pakken. Via de Healthcare Challenge zet het bedrijf de volgende stap: het testen van hun oplossing in Living Labs, het verzamelen van praktijkinzichten en het verder finetunen van hun technologie. 

Wat doet Liquisens en wat bracht jullie bij de zorgsector?  

Liquisens richt zich op de digitale monitoring van waterkwaliteit. Door data-analyse helpen we klanten om doelgericht actie te ondernemen. We werken al met industriële klanten, maar ook in ziekenhuizen en woonzorgcentra is het bewaken van waterkwaliteit essentieel. Complexe leidingnetwerken en wisselende temperaturen kunnen daar uitdagingen creëren voor waterbeheer.  

Ziekenhuizen hebben de wettelijke verplichting om Legionella te voorkomen en besteden veel aandacht aan veilig watergebruik. Traditionele oplossingen zoals filters en frequente spoelingen zijn echter arbeidsintensief en genereren afval. Ons UVC-led desinfectiesysteem biedt een duurzaam alternatief. Het past het DNA van bacteriën aan, waardoor ze onschadelijk worden, en is energiezuinig, onderhoudsarm en gaat langer mee.  

Deze technologie is ontworpen om bestaande processen te versterken en te verduurzamen, zodat instellingen efficiënter en milieuvriendelijker met waterbeheer kunnen omgaan.  

 

Wat maakte de Healthcare Challenge interessant voor Liquisens?  

Ziekenhuizen adopteren niet zomaar een nieuwe technologie. Het zijn complexe organisaties, met veel verschillende belanghebbenden. Voor een aankoper moet de businesscase kloppen, voor een hygiënist moet er garantie zijn op een veilige desinfectie, en voor installateurs moet de installatie eenvoudig zijn.  

De Healthcare Challenge biedt ons toegang tot Living Labs, waar we onze oplossing kunnen testen in de praktijk. We leren begrijpen wat belangrijk is voor ziekenhuizen en hoe we onze technologie optimaal kunnen afstemmen. Bovendien helpt het om alle stakeholders samen aan tafel te krijgen – iets wat anders vaak moeilijk is.  

Daarnaast is het ook een kans om te leren wat er nodig is om ons businessmodel echt circulair te maken. Bijvoorbeeld: hoe gaan we om met het einde van de levenscyclus van onze producten? Willen ziekenhuizen een retourservice? Vinden ze dat te omslachtig? Zulke inzichten zijn goud waard.  

 

Wat zijn de grootste uitdagingen voor Liquisens? 

We moeten proof-of-concept hebben. Ziekenhuizen vragen vaak: waar staat dit al? Wie heeft het al getest? Dat maakt het moeilijk om de eerste implementatie van de grond te krijgen.  

Daarom is de Healthcare Challenge zo waardevol. Dankzij de voorfiltering van het programma, waarbij mentoren zoals Mieke Pieters en Gert van Verhaert kritisch meekijken, ontstaat er een vorm van kwaliteitsborging. Dat verlaagt de drempel voor ziekenhuizen om mee te doen aan een pilot.  

Zonder deze aanpak zouden we veel sneller in een klassiek verkoopgesprek belanden, in plaats van in een constructief testtraject. De Healthcare Challenge helpt ons om de eerste barrières te doorbreken.  

 

Wat wil Liquisens bereiken met de Healthcare Challenge?  

Als we Living Labs kunnen opzetten in een aantal ziekenhuizen en waardevolle feedback krijgen, dan is dat voor ons een succes. We willen weten of onze assumpties kloppen, of we iets over het hoofd zien en hoe ziekenhuizen naar circulaire oplossingen kijken.  

Maar ook als blijkt dat onze oplossing minder werkt dan gehoopt, is dat waardevolle informatie. Dan weten we waarom, en kunnen we onze focus bijsturen. Gewoon al inzicht krijgen in hoe ziekenhuizen denken over circulaire producten en hoe we ons businessmodel daarop kunnen afstemmen, is een grote meerwaarde.  

Zo willen we niet alleen leren hoe we onze technologie kunnen verbeteren, maar ook hoe we ons product zo circulair en werkbaar mogelijk kunnen maken binnen het complexe ecosysteem van de zorg.  

  

Wat betekent succes op lange termijn voor Liquisens?  

Voor mij persoonlijk is het belangrijkste dat we met een klein team echt impact kunnen maken. Bij grote organisaties kan innovatie traag en politiek beladen zijn. Als we erin slagen om met Liquisens snel en wendbaar oplossingen te ontwikkelen die een verschil maken in de markt, dan geeft dat enorm veel voldoening.  

We willen technologie op de markt brengen die niet alleen bijdraagt aan duurzamer watergebruik, maar ook reële kostenbesparingen en kwaliteitsverbeteringen oplevert. De feedback die we nu krijgen, is cruciaal om dat te realiseren.  

 

Wat zou je zeggen tegen andere start-ups die overwegen om mee te doen aan het volgende acceleratorprogramma van the Circular kickstart?  

The Circular kickstart is de ideale kans om met de gezondheidssector te valideren of je business idee echt een meerwaarde biedt.  

 

Ben jij klaar om jouw circulaire idee te lanceren? Blijf op de hoogte van onze toekomstige programma's en ontdek hoe the Circular kickstart jou kan helpen om impact te maken!  

Ontdek onze accelerators