Growth Accelerator

De Healthcare Challenge Geeft CIRCULIFE de Kans om de Levensduur van Apparaten in Ziekenhuizen te Verlengen

"The Circular Kickstart Healthcare Challenge geeft ons de mogelijkheid om samen te werken met ziekenhuizen die circulaire oplossingen willen omarmen. Het is een cruciale stap voor ons om te laten zien hoe ons systeem écht een verschil kan maken."

Virginie Versavel, oprichtster van CIRCULIFE, legt uit hoe haar bedrijf organisaties helpt om hun apparatuur zuiniger en duurzamer te beheren. Met de steun van the Circular kickstart wil CIRCULIFE haar Circular Asset Management-oplossing introduceren in de zorgsector, met als doel ICT en medische apparaten te inventariseren en zo hun levensduur te verlengen en verschillende soorten afval te verminderen.

Wat is de missie van CIRCULIFE en hoe is het begonnen?  

Het circulaire gedachtegoed zit al van jongs af aan in mijn DNA. Ik leerde de waarde van hergebruik, iets wat ik nu wil overbrengen naar het bedrijfsleven. Na meer dan 17 jaar in de supply chain van de zorgsector en leasing van ICT-, industriële en medische apparatuur, realiseerde ik me dat veel organisaties geen duidelijk beeld hebben van de waarde van hun activa gedurende de volledige levenscyclus. 90% van de bedrijven kiest nog steeds voor kopen boven leasen, zonder te weten wat er met hun activa gebeurt aan het einde van hun levensduur. Ze missen inzicht in de werkelijke kosten, waarde en impact. 

CIRCULIFE werd opgericht om organisaties te helpen hun activa duurzamer en transparanter te beheren met geselecteerde en gescreende partners. Wij richten ons op elektrische en elektronische apparatuur en zorgen ervoor dat deze wordt gerepareerd en hergebruikt in plaats van weggegooid, geëxporteerd, verbrand of gerecycled. 

Ons doel is om gesloten kringloopsystemen te creëren waarin de levensduur van apparaten wordt verlengd. Dit vermindert niet alleen afval, maar ondersteunt ook lokale economieën door het creëren van banen in reparatie en upgrades. We bieden volledige transparantie, zodat organisaties beter geïnformeerde beslissingen kunnen nemen over hun activa gedurende de hele levenscyclus. 

  

Hoe helpt de oplossing van CIRCULIFE de zorgsector?  

De zorgsector past perfect bij wat wij doen. Ziekenhuizen hebben veel medische apparatuur die zorgvuldig moet worden beheerd. CIRCULIFE kan hen helpen deze apparaten te identificeren, volgen en beheren. Zo verminderen ze afval en kosten, en optimaliseren ze het gebruik van hun apparatuur. Met de Healthcare Challenge starten we drie pilotprojecten met zorginstellingen die samenwerken met the Circular kickstart. Hiermee kunnen we laten zien hoe ons systeem in de praktijk werkt en toekomstige contracten met andere ziekenhuizen in België afsluiten. Daarnaast hopen we met deze cases meer investeerders aan te trekken om verder te groeien. 

 

Hoe heeft the Circular kickstart Healthcare Challenge CIRCULIFE tot nu toe ondersteund?

De Healthcare Challenge is een fantastische kans geweest voor ons. Vorig jaar hebben we ons ook aangemeld, maar werden we niet geselecteerd. Dit keer kwamen we terug met een verfijnder plan, waardevolle inzichten en een sterker businessmodel. We kregen een van de twintig felbegeerde plekken in het programma en directe toegang tot de zorgmarkt, die normaal moeilijk toegankelijk is – een once-in-a-lifetime kans!  

Het programma helpt ons connecties op te bouwen met ziekenhuizen die al geïnteresseerd zijn in circulaire oplossingen. De steun en contacten die we via de Challenge opbouwen, zijn cruciaal om de juiste partners te vinden. 

 

Welke uitdagingen ervaart CIRCULIFE in de markt?  

Een van de grootste uitdagingen is het veranderen van de mindset rond reparatie, upgrades en levensduurverlenging. Veel organisaties denken dat ze genoeg doen door apparatuur te doneren of te recycleren. Zonder transparantie is de echte impact van deze acties echter onduidelijk, zowel financieel, economisch als ecologisch. 

Wij creëren inzichten en bewustzijn om te laten zien dat de echte waarde ligt in het weten wat er gebeurt met activa, vanaf het moment van aankoop tot het einde van hun levensduur. Transparantie staat centraal in onze aanpak, en hiermee helpen we organisaties ook met hun ESG-rapportage. Dit maakt het proces minder tijdrovend en brengt de gegevens in lijn met de juiste standaarden. 

Daarnaast kost het tijd om bedrijven de financiële voordelen van circulair assetmanagement te laten zien. Het verlengen van de levensduur bespaart geld en vermindert de milieu-impact, maar deze perspectiefverandering vergt tijd. 

  

Wat zijn de toekomstplannen van CIRCULIFE? 

Hoewel ICT en zorg onze focus zijn, willen we ook uitbreiden naar industriële apparatuur. Veel apparatuur wordt niet optimaal beheerd tijdens en na gebruik, en er is behoefte aan efficiënter beheer van reserveonderdelen. Naast de projecten in de zorgsector starten we tegen het einde van dit jaar tien nieuwe projecten met andere bedrijven. Hoe meer impactvolle voorbeelden we kunnen tonen, hoe meer organisaties, partners en investeerders we kunnen overtuigen van de waarde van circulariteit.

Tegen 2030 willen we de CO₂-voetafdruk van onze klanten met 45% verminderen, om zo de bredere waarde van circulair lifecycle management aan te tonen. 

Op de lange termijn willen we onze inzichten en data gebruiken om fabrikanten aan te zetten tot ecodesign. Zo identificeren we zwakke plekken in hun waardeketen en stimuleren we modulaire ontwerpen. Ons uiteindelijke doel is het mogelijk maken van product-as-a-service-modellen, waarbij apparatuur langer in omloop blijft door lokale upgrades en uitwisseling. Zo zorgen we ervoor dat niets verloren gaat en blijven gebruikskosten transparant en beheersbaar. 

 

Advies voor start-ups die overwegen deel te nemen aan the Circular kickstart?  

Circulariteit begint met een mindset. Denk in complementaire samenwerkingen om te versnellen. Denk aan het einde, zelfs nog vóór je begint. Meet impact in termen van waarde, minder kosten en afval gedurende de volledige waardeketen en activalevenscyclus. Pas daarna bereken je de "Total Cost of Ownership" om appels met appels te vergelijken.

Ben jij klaar om jouw circulaire idee te lanceren? Blijf op de hoogte van onze toekomstige programma's en ontdek hoe the Circular kickstart jou kan helpen om impact te maken!  

Ontdek onze accelerators